Jødisk Kulturfestival 2024: Årets program præsenteret

For 13. år i træk inviterer Jødisk Kulturfestival indenfor til en spændende tværkulturel begivenhed med mere end 70 aktiviteter fra den 2.-9. juni.
Billede: Noah Koppel Levy

For 13. år i træk inviterer Jødisk Kulturfestival indenfor til en spændende tværkulturel begivenhed, hvor årets fokus er dialog. Håbet er at skabe forståelse og styrke fællesskabet. Det sker ved mere end 70 aktiviteter som smukke koncerter, historiske film, rørende foredrag, kunstbazar med unge kunstnere, morsom stand-up med jiddische jokes og meget mere fra den 2.-9. juni.

Det Jødiske Samfund glæder sig til at byde alle interesserede indenfor til Jødisk Kulturfestival fra den 2.–9. juni 2024, hvor dialog er omdrejningspunktet.

”Vi ser frem til årets festival, hvor dialog, forståelse og fællesskab er i højsædet, da det er vigtigere end nogensinde før. Vi er derfor stolte af at kunne præsentere et mangfoldigt program med udgangspunkt i dette.

Som en del af programmet deltager intet mindre end 15 ambassader med events på årets festival, hvilket, for os, i høj grad vidner om, at samfundet har et ønske om gensidig forståelse og dialog, og det sætter vi stor pris på.

Årets program er nøje udvalgt for at bringe os tættere på hinanden, og vi håber, at publikum vil tage godt imod de mange og alsidige arrangementer,” fortæller Jacob Zylber, festivalleder og kulturansvarlig i Det Jødiske Samfund i Danmark.

En åben dialog og et ønske om fælles fodfæste

Antisemitismen fylder desværre mere efter den 7. oktober 2023, og derfor ønsker festivalen at skabe dialog, fællesskab og forståelse mellem Det Jødiske Samfund, København og hele Danmark i håbet om at nedbryde fordomme og skabe forståelse mellem mennesker og kulturer.

Overrabbiner Jair Melchior og brobygger og tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic insisterer begge på dialog mellem mennesker. Gennem en samtale, hvor de ønsker at inddrage publikum, taler de om dialogarbejde i en krigstid og om, hvorfor det er så vigtigt.

Et panel af førende forskere i antisemitisme i Danmark gør publikum klogere på en række spørgsmål, der er blevet akutte efter Hamas terrorangreb på Israel den 7. oktober 2023. Det er spørgsmål, som hvordan internettet og ikke mindst sociale medier påvirker udbredelsen af antisemitiske stereotyper – og hvordan skal de bekæmpes?

Jotam Confino vil tale om, hvordan angrebet den 7. oktober blev dækket i medierne og om, hvordan det har ændret Israel-Palæstina konflikten. Årets festivalgæster kan desuden se frem til at blive klogere på resultaterne af den hidtil største analyse af antisemitisme på Facebook, når Jødisk Informationscenter præsenterer de fund og indsigter, undersøgelsen har resulteret i.

Mød grundlæggerne af motorcykelklubben MuJu & Co. MC Danmark Said Idrissi og Dan Meyrowich i samtale med manden bag Goldschmidt Musikakademi Henrik Goldschmidt. Her taler de om, hvordan de hver især arbejder for at knytte venskaber på tværs af religioner og om, hvad de gør for at bevare venskaber gennem årene.

Publikum kan også opleve Sofia Kanamat (karate-atlet på det danske landshold) i samtale med Emma Klose Gorodkin (kunstner) om opvækst mellem religioner og kulturer og om at være accepteret og høre til.

Billede: Noah Koppel Levy

Kunsten som fælles sprog

Kunsten blomstrer i årets festivalprogram og giver plads til det fælles sprog, som billedsproget tilbyder.

De unge kunstnere Adrian Cadan, Amalie Evé Wulff, Daphna Hartogsohn Blüdnikow og Emma Klose Gorodkin holder kunstbazar, hvor de udstiller deres værker, som er lavet med afsæt i deres jødiske baggrund.

De fire kunstnere kan også opleves i en talk om deres inspiration og tilknytning til den jødiske kultur. I øjeblikket kan man også opleve installationen Salon des Refusés af Yvette Brackman på SMK om bl.a. flugt, kvindernes kunsthistorie, at høre til og kulturel assimilation.

Den 2. juni kan man møde hende i en talk om, hvordan hun bruger sit jødiske ophav i sin kunst. Nurith Miryam Lumer-Klabbers er jøde og kunstner. Eller er hun kunstner og jøde? Hun fortæller om sit arbejde, om hvordan det er at være jøde og kunstner i Danmark og om, hvordan hun ser sig selv i det lys.

En bid af den jødiske kultur

Jødisk Kulturfestival ønsker at være en alsidig festival med arrangementer, der rummer kunsten og kulturens mange facetter, så der er noget for store som små.

Som led i en efterhånden årelang tradition, gæster Benjamin Koppel endnu en gang Jødisk Kulturfestival. På scenen har han bl.a. to solister med på scenen: Sin datter Astrid Koppel, der er trompetist, og sangerinden Jasmin Gabay.

Jasmin Gabay vil dykke ned i sin egen jødiske historie ved at optræde med specielt udvalgte sange med stærk tilknytning til hendes jødiske aner – og så får en særlig sang premiere ved denne lejlighed.

Man kan også opleve Nani Noam Vazana, der er en af de få kunstnere, der skriver og komponerer på det truede sprog ladino. Hendes sange fejrer migration, køn og kvindelig empowerment.

Igen i år byder programmet også på stærke og historiske film. En af dem er Nafkot Yearning, der handler om en skjult jødisk menighed i Etiopien, som lever under konstant pres fra deres ikke-jødiske omgivelser, der udsætter dem for grove forfølgelser. Filmen giver et enestående indblik i en verden, de færreste kender, og som ligger uden for de flestes forestillingsevne.

Når sulten melder sig, sælger køkkenet et væld af lækre mellemøstlige retter, og for dem som gerne vil prøve at være med til en shabbatmiddag, kan man opleve det fredag den 7. juni.

Hvis man derimod er til et godt grin, leverer den canadiske stand-up duo Yidlife Crisis en aften i komikkens tegn med jiddische jokes.

Har man taget de mindste med, byder festivalen blandt andet på cirkus med Benny Schumann, der optræder som både klovn, artist, bugtaler, tryllekunstner og opblæst danseakrobat.

Om Jødisk Kulturfestival

Jødisk Kulturfestival sætter fokus på mange aspekter af jødisk kultur gennem musik, film, mad, foredrag og debat om aktuelle emner med plads til underholdning og fordybelse.

Deltagelse i festivalen er gratis for alle. Dog kræves billetter til et mindre antal af arrangementerne. Billetter kan købes hos Politiken Plus og Ticketmaster fra slut april.

Jødisk Kulturfestival er arrangeret af Det Jødiske Samfund i Danmark.

Henri Goldstein er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, og Jacob Zylber er festivalleder og kulturansvarlig i Det Jødiske Samfund i Danmark.

Jødisk Kulturfestival blev afholdt første gang i 2011 og afholdes i år for 13. gang.

Total
0
Shares
Related Posts