Kenya, Danmark og tre danske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats

Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.
Udenrigsministeriet (Foto: Jorgen Schytte)

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og repræsentanter fra de tre store danske fonde har i dag lanceret et samarbejde om fremtidens flygtningeindsats i fællesskab med de kenyanske myndigheder. Samarbejdet blev lanceret i forbindelse med, at ministeren og fondene besøgte Kakuma-flygtningelejren i det nordvestlige Kenya.

Samarbejdet mellem de tre fonde og Udenrigsministeriet skal støtte op om Kenyas indsats for at skabe en ny og mere tidssvarende flygtningeindsats. Initiativet løber over tre år og beløber sig til en halv milliard kroner, som blandt andet går til styrkelse af lokale kenyanske myndigheder og til indsatser for bedre sundhed og uddannelse til flygtninge og lokalbefolkning.

”Humanitære indsatser og hjælpeorganisationer laver et uvurderligt vigtigt arbejde mange steder i verden. Men på sigt er den humanitære tilgang til de langvarige fordrivelseskriser ikke løsningen. Det gavner hverken flygtninge eller lokalsamfund, at hjælpeorganisationer opbygger et parallelsamfund for flygtningene. De steder, hvor det kan lade sig gøre, skal vi i stedet styrke værtslandene, så fx skoler og sundhedstilbud bliver så gode og robuste, at de kan rumme både flygtninge og lokale. Og det tror vi, det kan i Kenya,” siger Dan Jørgensen.

Kenya har i 2021 vedtaget en lov, som øger muligheden for integration af flygtninge i det kenyanske samfund. Og nu er den kenyanske regering på vej med en ny plan, kaldet Shirika-planen, hvor filosofien er, at flygtningelejre skal ses som lokale byer, hvor skoler og sundhedsklinikker på sigt drives af den lokale kommune i stedet for FN eller NGO’er.

”Vores nye flygtningelov fra 2021 skaber rammerne for, at flygtninge i Kenya ikke bare kan overleve, men også trives. Den hjælper flygtningene til bedre at kunne klare sig selv og opbygger kapacitet hos de lokale myndigheder til at yde bedre velfærdsydelser til både flygtninge og lokale. Vi sætter pris på, at vores danske partnere støtter op om vores arbejde for en ny og bedre flygtningeindsats, som også kan inspirere andre,” siger Jeremiah Lomurukai Napotikan, der er guvernør i Turkana Kommune.

”Vi præsenterer i dag en unik model, hvor tre danske fonde i partnerskab med Udenrigsministeriet går sammen med den kenyanske regering om at sikre langvarige, bæredygtige løsninger for nogle af verdens allermest udsatte mennesker. Hver især bringer vi unikke styrker og ekspertiser med ind i samarbejdet, og netop den mangefacetterede tilgang er nødvendig, når udfordringerne er så komplekse som her. I fællesskab kan vi gøre en markant forskel, og derfor er vi fra fondenes side stolte af at bakke op om denne langsigtede indsats,” siger direktør for LEGO Fonden Sidsel Marie Kristensen, der deltog i besøget i Kakuma sammen med Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden Flemming Konradsen, og direktør for Grundfos Fonden Kim Nøhr Skibsted.

Ved at forene ressourcer og ekspertise på tværs af staten og de private fonde vil samarbejdet støtte op om Kenyas indsats for at skabe mere langtidsholdbare løsninger for flygtninge i Kakuma-flygtningelejren. Samarbejdspartnerne bringer hver især unikke kompetencer til bordet. LEGO Fondens store erfaring med uddannelse, Novo Nordisk Fondens ekspertise inden for sundhed og Grundfos Fondens erfaring med vandprogrammer skal bringes i spil for at styrke lokale skoler, sundhed og vandforsyning.

Total
0
Shares
Related Posts